Mesefalu

Az Élménybirtok főbejáratán történő átkelés egyfajta átszellemülés is, felkészülés a századokon átívelő időutazásra, amelynek első állomása a Mesefalu.

Ha esetleg a településrész másik oldaláról, az óváros felől érkezünk a számos érdekességet rejtő falusi főutcára, óriási kontraszt tárul elénk, mely segít megismerni és megérteni, hogy milyen hatalmas társadalmi különbség, a mindennapi életre is kiható eltérés mutatkozott már a középkorban is egyazon ország vidéki és városi környezetben élő népe között.

A mesefalu a tapasztalás örömén túl számos kézműves foglalkozást, érdekes időtöltési lehetőséget is tartogat a látogatók számára:

Boszorkányház

Boszorkányház

Igézés, ráolvasás, kötés, jóslás, bájital ez mind-mind egy igazi boszorkány kelléktárát jelzik. Egy középkori birtokon, a mesefalu közepén nem is lakhatna más, mint egy boszorka. Házát messziről felismerhetjük a hatalmas seprűjéről, a ház előtt álló elátkozott fáról és a kalitkában kővé dermedt varjújáról. Ne félj, nézz be egy boszorkányságokkal teli viskóba, ha elég bátor vagy hátborzongató élményekben lesz részed!

Varázsfestő háza

Varázsfestő háza

Az Élménybirtok főbejáratán átkelve a varázsfestő háza előtt egy beszélő unikornissal találkozhatunk, aki akárcsak a mesebeli állatok beszélni is tud. Uni, megszólítva minden vándort a napi programokról ad bővebb tájékoztatást. Az unikornis mögött található a varázsfestő háza. A házat egy hatalmas festő paletta jelzi. A kiszűrődő zajok alapján már sejthetjük, hogy ez egy nem mindennapi kiállítás lesz.

Kovácsműhely

Kovácsműhely

Valósággal érzi az ember a parázsló szikrák melegét, hallja az üllőhöz simuló forró, olvadt vasanyagra lesújtó kalapács fémes csengését és a tüzet tápláló bőrfújtató ütemes szuszogását, amikor az Élménybirtok antik kovácsműhelye felé viszi az útja. Ha munka közben találja a mestert, akár testközelből is megnézheti, hogyan öltenek formát az Élménybirtok saját dísztárgyai, vagy éppen miként alakul egy egyszerű fémdarab ékes szerencsepatkóvá.

Állatsimogató

Állatsimogató

Ha az ember a vidéki, falusias környezetről azt gondolná, hogy az csendes és unalmas, az Élménybirtok állatsimogatója egy pillanat alatt meggyőzi ennek ellenkezőjéről. Az autentikus, a középkori vidéki Magyarország földműves gazdáinak portáit idéző, fából és vályogból készült karámokhoz közeledve, s ott a szabadon sétálgató kacsákat és ludakat látva történelmi léptékű, több évszázados időutazásban lehet része a látogatóknak.

Zöld Diófa Csárda Kézműves Udvar

Zöld Diófa Csárda Kézműves Udvar

A Zöld Diófa Csárda az egyre népszerűsödő kézműves foglalkozásoknak köszönhetően kézműves udvarrá alakult. Minden nyitvatartási napon kinyílnak a pajta hatalmas ajtai és várják a szorgos kezeket az évszaknak megfelelő természetes alapanyagokból készült díszek készítésére. A kreatív foglalkozások keretében gipszet festhetünk, csuhéfigurát vagy éppen cserépboszit készíthetünk.

Madaras színpad

Madaras színpad

Ha a mesefaluból megindul a tömeg a kovácsműhely és a vízimalom irányába, akkor hamarosan olyat láthat fiatal és öreg, melyet talán sehol máshol a világon. A színpadon ülve a többféle előadás egyikének részesei lehetünk: láthatunk középkori életet megelevenítő előadást, fegyverbemutatót vagy kiemelt alkalmakkor madárröptetést is.

Vízimalom

Vízimalom

Az Élménybirtok mesefaluját egy csörgedező patak keresztezi, mely az óváros felőli végén egy helyes kis tóba torkollik. A tavacska partján áll a takaros, kívülről és belülről is történelmi hangulatot idéző vízimalom, Kinizsi háza, mely a birtok napközbeni gyermekfoglalkozásainak otthonául szolgál. Malomkerékkel az oldalán várja az épület nap mint nap, hogy az aprónép megszállja helyiségeit, s az ódon falak között játékos történelmi időutazásra induljanak a birtok ifjú látogatói.

Főbejárat

Főbejárat

A parkoló menti fák, bokrok takarásából kikandikáló impozáns toronysüveg mutatja az irányt, mely az Élménybirtok bejáratához, ezzel együtt egy nagyszerű történelmi időutazás kezdőpontjához vezet. A főbejárathoz kacskaringós út viszi a látogatókat, mintegy felkészítve őket az előttük álló élmények nem mindennapi forgatagára. Ahogyan a birtok egész területe, úgy természetesen a főbejárat is akadálymentes, így az élmények mindenki számára elérhetők.

Déli-kapu

Déli-kapu

Az óvárost a mesefalutól elválasztó Déli-kapu nem csupán földrajzi határvonal, hanem egy olyan mezsgye is, mely jól szemlélteti, mekkora társadalmi és gazdasági különbség feszült a középkori falvak és városok népei között. A tekintélyt parancsoló, várakat, várkapukat idéző téglaépület segít megérteni, hogy ugyanazon történelmi korban egymáshoz mennyire közel, mégis mennyire távol éltek a szegény falusi kézművesek és a tehetősebb városiak.

Ne hagyd ki a középkori Óvárost!

Az Élménybirtok fallal körbevett, a látogatókat 4 robusztus kapun keresztül utcáira engedő óvárosa különleges hely, ahol valósággal megelevenedik a történelem, melynek itt tartózkodása során a vendég is részese lehet.