Óváros

Az Élménybirtok közepén, a fallal körbevett és a látogatókat 4 robusztus kapun keresztül utcáira engedő Óváros különleges hely, ahol valósággal megelevenedik a történelem, melynek itt tartózkodásunk során mi is részesei lehetünk.

Az autentikus épületek között kanyargó utcák élmények sorát rejtik: egymást érik a középkori iparosok műhelyei, melyek szinte mindegyikében kipróbálható, elleshető egy-egy mesterfogás; a fogadó ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit; az Apródképző pedig gyermekprogramok, és a beltéri színházi előadások helyszínéül szolgál.

Gagyizda

Gagyizda

Az óváros kacskaringós utcáinak talán egyik legimpozánsabb épületében található a Gagyizda. Szinte nincs is olyan látogató, aki ne térne be a középkori ajándékboltba. A boltban korhű ruházatba öltözött eladó segít kiigazodni a gazdag felhozatalban, melyben mindenki meglelheti az érdeklődési körének és pénztárcájának leginkább megfelelő szuveníreket és a középkori múltat idéző, ám a jelenben is praktikus használati- vagy éppen dísztárgyakat.

Apródképző

Apródképző

Egyetlen kisdiák sem vitatja többé az állítást, hogy a tanulás is lehet szórakoztató, ha egyszer kipróbálta az Élménybirtok Apródképzőjét. Az épület nem csak az Apródképző foglalkozásoknak és a színházi előadásoknak ad otthont, hanem itt találkozhatnak a látogatók a tűzzománc-, ötvös-, bőrdíszműves, mézeskalács készítő mesterekkel valamint a karikatúra rajzolóval.

Pékműhely

Pékműhely

A Déli-kapun belépve frissen sült rétes és pogácsa illata lengi be a tereket, s csalogatja a kaputól balra található pékműhelybe a látogatókat. Mennyei ízek, ropogós vagy éppen istenien omlós falatok kavalkádja fogadja a középkori pékségbe betérőket, miközben a szorgos kezek lisztet őrölnek, dagasztanak, nyújtanak, patkót, batyut, csigát és ki tudja még mennyi féle süteményt formáznak, melyeknek aztán egymás után tárul ki a kemence ajtaja.

Szabóműhely

Szabóműhely

A Gagyizdától alig néhány lépésnyire az egyik takaros ház homlokzatán – mintegy hivatása cégéreként – távolról is jól látható ollóforma hirdeti: e falakon belül dolgozik az óváros szabómestere. A műhelybe lépve színek és anyagok kavalkádja fogadja a látogatót, aki munka közben találkozhat a birtok szabójával, Bardon Mónikával.

Fafaragóműhely

Fafaragóműhely

A korunk városias, rohanó világában asztalost se nagyon láttak munka közben a gyerekek, nem hogy fafaragót. Ahogyan egy fadarab az értő kezek mozdulatai nyomán formát ölt, s lépésről lépésre mind jobban kirajzolódik belőle egy-egy mindennapi használati tárgyunk, semmihez sem fogható élmény. Az Élménybirtok fafaragóműhelyében e gyönyörű mesterséggel, a korabeli famegmunkálási eljárásokkal kapcsolatos ismereteiket gyarapíthatják a látogatók.

Fogadó a Fehér Hattyúhoz

Fogadó a Fehér Hattyúhoz

Hol máshol csillapíthatná éhségét egy középkori kalandozás során a látogató, ha nem egy középkori fogadóban? A Déli-kaputól nem messze, a hattyús tó mellett található a messze földön híres Fogadó a Fehér Hattyúhoz. Az ínycsiklandó finomságok illata belengi a környéket, s már messziről a középkort idéző berendezéssel és ételkínálattal bíró fogadóba csábítja a vendégeket.

Mesterségek Háza

Mesterségek Háza

Bár a mesefaluban és az óvárosban sétálgatva a látogató lépten-nyomon különféle szakmák művelőinek műhelyeibe és alkotásaiba botlik, egyetlen helyre sem sűrűsödött be annyiféle mesterség, mint amennyi a Mesterségek Házában megtalálható. Ebben a különleges épületben lelt otthonra, s remekül megfér egymás mellett a mézárus és a könyvkötő.

Északi-kapu

Északi-kapu

Az óvárost a Kutas tér után az Északi-kapu zárja, melynek a látogatók számára is nyitott, többszintes tornyából remek kilátás nyílik a környékre. Az első emeletről, az óvárosra visszatekintve a középkori település általunk is megtapasztalt, bikali kalandozásunk során megélt mindennapjait összegezhetjük, és láthatjuk, milyen remek egésszé, tökéletes összhangban működő társadalmi és funkcionális rendszerré álltak össze az egyes egységek.

Keleti-kapu

Keleti-kapu

A Keleti-kapu a Puchner Kastélyszálló vendégei számára az időutazás kezdete. A középkor bejáratát a Fekete Sereg szoborkatonái őrzik, az Élménybirtokra való belépésre pedig – csak hogy a történelem kicsit találkozzon korunk technikai vívmányaival – a szálloda recepcióján kapott mágneskártya jogosítja a vendégeket. A Keleti-kapu – a Déli- és az Északi-kapuhoz hasonlóan – tekintélyt parancsoló, tornyos téglaépület, melyen áthaladva a látogató mindjárt az óváros közepén találja magát.

Kutas tér

Kutas tér

Az óvárosi forgatagban megfáradt látogató számára a Kutas tér olyan idilli hely, ahol megpihenhet kicsit, s eközben külső szemlélőként tekinthet végig az Élménybirtok egyik legforgalmasabb csomópontjának állandó lüktetésén. A Kutas tér nem csupán meseszép, de a szó szoros értelmében mesés hely, hiszen jó időben gyakran látogat el ide Irénke néni, a birtok mesemondója, kinek történeteit idősek és fiatalok egyaránt szívesen hallgatják.

Ne hagyd ki az Óvároson kívüli attrakciókat!

Az Élménybirtok városon kívüli része a tettek mezeje. Az Északi-kapun túl számos, főként a lovagi múlttal összefüggő attrakció és foglalkozás vár bennünket.