Óváros

Az Élménybirtok fallal körbevett, a látogatókat 4 robusztus kapun keresztül utcáira engedő óvárosa különleges hely, ahol valósággal megelevenedik a történelem, melynek itt tartózkodása során a vendég is részese lehet.

Az autentikus épületek között kanyargó utcák élmények sorát rejtik: egymást érik a középkori iparosok műhelyei, melyek szinte mindegyikében kipróbálható, elleshető egy-egy mesterfogás; a fogadó ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit; az Apródképző pedig a korabeli lovagi és persze apródi életbe enged betekintést, miközben az érdeklődő akár maga is középkori harcossá válhat egy kis időre.

Gagyizda

GagyizdaAz óváros kacskaringós utcáinak talán egyik legimpozánsabb épületében található a Gagyizda. Szinte nincs is olyan látogató, aki ne térne be a középkori ajándékboltba. A boltban korhű ruházatba öltözött eladó segít kiigazodni a gazdag felhozatalban, melyben mindenki meglelheti az érdeklődési körének és pénztárcájának leginkább megfelelő szuveníreket és a középkori múltat idéző, ám a jelenben is praktikus használati- vagy éppen dísztárgyakat.

Bővebben a Gagyizdáról»

Apródképző

ApródképzőEgyetlen kisdiák sem vitatja többé az állítást, hogy a tanulás is lehet szórakoztató, ha egyszer kipróbálta az Élménybirtok Apródképzőjét. Az épület nem csak az Apródképző foglalkozásoknak és a színházi előadásoknak ad otthont, hanem itt találkozhatnak a látogatók a tűzzománc-, ötvös-, bőrdíszműves, mézeskalács készítő mesterekkel valamint a karikatúra rajzolóval.

Bővebben az Apródképzőről»

Pékműhely

PékműhelyA Déli-kapun belépve frissen sült rétes és pogácsa illata lengi be a tereket, s csalogatja a kaputól balra található pékműhelybe a látogatókat. Mennyei ízek, ropogós vagy éppen istenien omlós falatok kavalkádja fogadja a középkori pékségbe betérőket, miközben a szorgos kezek lisztet őrölnek, dagasztanak, nyújtanak, patkót, batyut, csigát és ki tudja még mennyi féle süteményt formáznak, melyeknek aztán egymás után tárul ki a kemence ajtaja.

Bővebben a Pékműhelyről»

Szabóműhely

SzabóműhelyA Gagyizdától alig néhány lépésnyire az egyik takaros ház homlokzatán – mintegy hivatása cégéreként – távolról is jól látható ollóforma hirdeti: e falakon belül dolgozik az óváros szabómestere. A műhelybe lépve színek és anyagok kavalkádja fogadja a látogatót, aki munka közben találkozhat a birtok szabójával, Bardon Mónikával.

Bővebben a Szabóműhelyről»

Fafaragóműhely

FafaragóműhelyA korunk városias, rohanó világában asztalost se nagyon láttak munka közben a gyerekek, nem hogy fafaragót. Ahogyan egy fadarab az értő kezek mozdulatai nyomán formát ölt, s lépésről lépésre mind jobban kirajzolódik belőle egy-egy mindennapi használati tárgyunk, semmihez sem fogható élmény. Az Élménybirtok fafaragóműhelyében e gyönyörű mesterséggel, a korabeli famegmunkálási eljárásokkal kapcsolatos ismereteiket gyarapíthatják a látogatók.

Bővebben a Fafaragóműhelyről»

Fogadó a Fehér Hattyúhoz

Fogadó a fehér hattyúhozHol máshol csillapíthatná éhségét egy középkori kalandozás során a látogató, ha nem egy középkori fogadóban? A Déli-kaputól nem messze, a hattyús tó mellett található a messze földön híres Fogadó a Fehér Hattyúhoz. Az ínycsiklandó finomságok illata belengi a környéket, s már messziről a középkort idéző berendezéssel és ételkínálattal bíró fogadóba csábítja a vendégeket.

Bővebben a Fogadóról»

Mesterségek Háza

Bár a mesefaluban és az óvárosban sétálgatva a látogató lépten-nyomon különféle szakmák művelőinek műhelyeibe és alkotásaiba botlik, egyetlen helyre sem sűrűsödött be annyiféle mesterség, mint amennyi a Mesterségek Házában megtalálható. Ebben a különleges épületben lelt otthonra, s remekül megfér egymás mellett a mézárus és a könyvkötő.

Bővebben a Mesterségek Házáról»

Északi-kapu

Északi-kapuAz óvárost a Kutas tér után az Északi-kapu zárja, melynek a látogatók számára is nyitott, többszintes tornyából remek kilátás nyílik a környékre. Az első emeletről, az óvárosra visszatekintve a középkori település általunk is megtapasztalt, bikali kalandozásunk során megélt mindennapjait összegezhetjük, és láthatjuk, milyen remek egésszé, tökéletes összhangban működő társadalmi és funkcionális rendszerré álltak össze az egyes egységek.

Bővebben az Északi-kapuról»

Keleti-kapu

Keleti-kapuA Keleti-kapu a Puchner Kastélyszálló vendégei számára az időutazás kezdete. A középkor bejáratát a Fekete Sereg szoborkatonái őrzik, az Élménybirtokra való belépésre pedig – csak hogy a történelem kicsit találkozzon korunk technikai vívmányaival – a szálloda recepcióján kapott mágneskártya jogosítja a vendégeket. A Keleti-kapu – a Déli- és az Északi-kapuhoz hasonlóan – tekintélyt parancsoló, tornyos téglaépület, melyen áthaladva a látogató mindjárt az óváros közepén találja magát.

Bővebben a Keleti-kapuról»

Kutas tér

Kutas térAz óvárosi forgatagban megfáradt látogató számára a Kutas tér olyan idilli hely, ahol megpihenhet kicsit, s eközben külső szemlélőként tekinthet végig az Élménybirtok egyik legforgalmasabb csomópontjának állandó lüktetésén. A Kutas tér nem csupán meseszép, de a szó szoros értelmében mesés hely, hiszen jó időben gyakran látogat el ide Irénke néni, a birtok mesemondója, kinek történeteit idősek és fiatalok egyaránt szívesen hallgatják.

Bővebben a Kutas térről»

Ne hagyja ki az Óvároson kívüli attrakciókat!

Az Élménybirtok városon kívüli része a tettek mezeje. Az Északi-kapun túl számos, főként a lovagi múlttal összefüggő attrakció és foglalkozás várja a látogatókat.