Hagyományőrző kézművesség

Letűnt korok foglalkozásaiba engedünk betekintést: a bikali mesteremberek fortélyaiba. Ha szeretnéd, bizonyos szakmákat ki is próbálhatsz, hasznos és érdekes tudással térhetsz haza.

Az egész családnak szóló programjaink lehetővé teszik, hogy együtt fedezzék fel az ősi technikákat és a kézművesség örökségét. A gyerekek aktívan részt vehetnek az alkotási folyamatban, miközben megtanulják a hagyományos technikákat és megismerik az anyagokat, amelyekkel dolgozunk. Emellett egyes mesterséges esetében lehetőség nyílik arra is, hogy mindenki saját egyedi alkotást hozzon létre, amelyet otthonába vihet.

Infó!A programváltozás jogát fenntartjuk. Napi részletes programjainkat és a kézműves helyszíneket az érkezéskor kapott programajánló füzetben találod.

Gyertyamártás

A betérő látogatók munka közben leshetik meg a mestert, amint a különböző formájú, színű és méretű gyertyák elkészítésén dolgozik. Ha kedvet éreznek a gyertyamártáshoz, az érdeklődők maguk is kipróbálhatják, hogy miként működik a hosszú évszázados, történelmi múltú mesterség, melynek históriájáról a közös foglalatosság közben szívesen mesél vendégeinek a gyertyamártó.

Mézeskalács készítő

Az Apródképző középső terméből átsétálva az déli terembe az édeskés illatok már messziről az orránál fogva vezetik az embert, a mézeskalács-készítőhöz. Jól esik kicsit elidőzni, s miközben a csodálatos illatok idilli melegséggel töltik fel a lelket, a finomabbnál finomabb, ízlésesen dekorált szív, tulipán, csiga, lovacska, süni, mackó és ki tudja még hányféle formájú mézeskalács az ízlelőbimbókat is kényezteti. Fabatka fejében Te is kipróbálhatod a mézeskalács díszítést!

Tűzzománc készítő és ötvös

A tűzzománc- és ötvös mesterek körül kisebbek és nagyobbak is gyülekeznek, hiszen náluk akár már 2-3 éves kortól, felső korhatár nélkül találhat kreatív elfoglaltságot a vendég. Az asztalnál az ékszerek, nyakláncok, medálok, gyűrűk, képek, karkötők nem csupán megvásárolhatók, de az alkotó kedvűek maguk is elkészíthetik saját darabjaikat, miközben a mesterek beavatják őket a szakma történetébe és legfőbb fogásaiba az Apródképző épületében.

Tipp!A foglalkozások árairól érdeklődj a helyszínen!

Bőrműves

Az Apródképző középső termének egyik felében található a bőrműves, akinek értő kezei között alakul ékszerré, népi viseletté a nyers bőr, miközben a látogató megismerheti a bőr megmunkálásának fortélyait. Szemlélődj bátran portékái között, igazi különlegességekre akadhatsz!

Fafaragó

Azt tapasztalni, ahogyan egy fadarab az értő kezek mozdulatai nyomán formát ölt, s lépésről lépésre mind jobban kirajzolódik belőle egy-egy mindennapi használati tárgyunk, semmihez sem fogható élmény. Az Élménybirtok fafaragóműhelyében a gyönyörű mesterséggel, a hajdani céhekkel, a korabeli, ám ma is használatos eszközökkel kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatják a látogatók.

Könyvkötő

A könyvkötő asztala a Mesterségek házában roskadozik a portékáitól, kínálatában megtalálhatók a kézi kötésű naplók, naptárak, imakönyvek, jegyzetfüzetek és könyvek.
Kínálatát bővítik még a saját képes termékek, például bögrék, csempeképek és tálcák, amik helyben el is készülnek. Az érdeklődők a könyvkötés mesterségét is kipróbálhatják, de ehhez előzetes egyeztetés szükséges a mesterrel.

Mézárus

Az ide látogató kedves vendégeket a Mesterségek házában mézkóstolással, és egy kötetlen beszélgetéssel várja a mézárus. Itt mindent megtudhat a méhészetről, a természet védelméről, és hogy közben a kicsik se unatkozzanak, rajzolással, színezéssel, kvíz kérdésekkel foglalhatják el magukat. A nagyokra is gondoltak, ők elsajátíthatják a méhviaszgyertya elkészítésének középkori technikáit.

Infó!Nyitvatartási napjainkért kattints ide!

Miért érdemes kipróbálni a kézművességet?

  • Változatos, ötletes technikák elsajátítása
  • Önfeledt szórakozás és kihívás az összes korosztálynak
  • Alkotás a kreatív játék jegyében
  • Az alkotásokat hazaviheted, így örök emlék marad
  • Szezonális, az adott ünnepkörhöz kapcsolódó és kreatív foglalkozásokkal is várunk

Ha szeretnél gyönyörű kézműves termékeket vásárolni, térj be a Mesterségek házába, az Apródképző épületébe, a Fafaragó műhelybe és a Kovácsmesterhez, vagy nézz körül a Gagyizda ajándékboltban is!

Képek a Hagyományőrző kézművességről

Hagyományőrző kézművesség az Instagramon

További kézműves foglalkozások

Ünnepi kézművesség

Ünnepi kézművesség

Kreatív kézművesség

Kreatív kézművesség