Fafaragóműhely

Korunk városias, rohanó világában asztalost se nagyon láttak munka közben a gyerekek, nem hogy fafaragót. Szerencsére az Óvárosban található Fafaragóműhely egy olyan hely, ahol erre is lehetőségük nyílik.

A mester a műhelyében látható kézzel készített egyedi termékek, a fűszeres tégelyek, a különböző méretű faragott kanalak, a fatálak, a szobrok, a dobozok, illetve a játékok, például a gyerekek örök kedvencei, a pörgettyű és az ördöglakat meg is vásárolhatók.

Tipp!Ha megkéred Árpád mestert, szívesen bemutatja neked, hogyan is készül a lélekmadár!

Azt tapasztalni, ahogyan egy fadarab az értő kezek mozdulatai nyomán formát ölt, s lépésről lépésre mind jobban kirajzolódik belőle egy-egy mindennapi használati tárgyunk, semmihez sem fogható élmény. Az Élménybirtok fafaragóműhelyében a gyönyörű mesterséggel, a hajdani céhekkel, a korabeli, ám ma is használatos eszközökkel és famegmunkálási eljárásokkal kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatják a látogatók.

Fafaragónk, Tóth Árpád fő specialitása a hagyományos faesztergályozás. A világon maroknyi mester tartja életben ezt a kihaló félben levő szakmát. Többféle faeszterga található a műhelyében, amiket egytől egyig saját maga készített korabeli metszetek alapján. Mindegyik esztergát emberi erővel kell meghajtani, így a vendégeket is be tudja vonni a munkába.

Infó!Mikor látogatható? A Fafaragó műhely Élménybirtok nyitvatartási napokon látogatható.

Árpád mester háza interaktív műhely, s mint ilyen, a mesterség hagyományos bemutatásán túl számos egyéb érdekességgel is szolgál a betérőknek. A látogatók megfejthetik a fafaragó furfangos fejtörőit, kipróbálhatják logikai és memóriajátékait, miközben egyre több ismerethez jutnak az évszázados hagyományokra visszatekintő foglalkozással kapcsolatban.

Képek a fafaragóműhelyről

Fafaragóműhely az Instagramon

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Az óváros további attrakciói

Gagyizda

Gagyizda

Apródképző

Apródképző

Pékműhely

Pékműhely

Szabóműhely

Szabóműhely

Fogadó a Fehér Hattyúhoz

Fogadó a Fehér Hattyúhoz

Mesterségek Háza

Mesterségek Háza

Északi-kapu

Északi-kapu

Keleti-kapu

Keleti-kapu

Kutas tér

Kutas tér