Fabatka

Az Élménybirtoknak saját fizetőeszköze van, a fabatka, melynek természetesen nem csak szimbolikus, hanem gyakorlati jelentősége is van a múltidéző kalandozások során.

FabatkaA falu, az óváros és a városon kívüli rész vendégszerető lakosaiból álló közösség nem csupán szellemiségében, de mindennapi szokásaiban is eltér napjaink rohanó világának népétől. Az Élménybirtok egyfajta szuverén kis sziget Bikalon, melynek bejáratán belépve nem csupán egy másik történelmi korba csöppen a látogató, de egy sajátos kis társadalomnak is részévé válik. Jól példázza ezt, hogy az Élménybirtoknak saját fizetőeszköze van, a fabatka, melynek természetesen nem csak szimbolikus, hanem gyakorlati jelentősége is van a múltidéző kalandozások során.
 
A bikali fabatkához az óváros szívében található Gagyizdában juthat a látogató: átváltási árfolyama 300 forint, ám ha mindjárt ötöt vásárol a vendég, akkor egy hatodikat ajándékba kap. S hogy mire is jó a fabatka? Élmények és ajándékok sorára válthatjuk be a birtok különböző helyszínein.

Fabatkával fizethetünk például az állatsimogató mellől induló hintójáraton, mely a Főtér érintése után bejárja az egész óvárost, majd a faluban található kiindulási helyen teszi le a látogatót. A hintózás ára, vagyis a fizetendő fabatkák száma az utasok számától függ. A lovagoltatás egy fabatkába kerül egy fő számára.

Persze a különleges fizetőeszköz nem csupán lovas élményekre váltható. A jó időben a Madaras színpadon, rossz időben az Apródképzőben zajló íjászatra szintén fabatkáért lehet jelentkezni. Az Élménybirtok lovagjai segítenek a helyes tartás, a megfelelő technika elsajátításában. Három lövés egy fabatkába, hét lövés pedig kettőbe kerül.

Az úgynevezett páncélsimogató – melynek helyszíne szintén az Apródképző – igazán különleges program: egy bikali fabatkáért felölthetjük a középkori lovagok páncélöltözetét, így saját magunk tapasztalhatjuk meg, hogy nem is volt annyira könnyű dolga a korabeli harcosoknak, hiszen a ruha viselése már önmagában is embert próbáló feladat. Nem mindennapi öltözékünkben természetesen le is fotóztathatjuk magunkat, hogy később, bikali élményeink felidézése során újra rácsodálkozhassunk majd a semmihez sem fogható viseletre. Szintén egy fabatkába kerül a vívás – melyet a birtok lovagjai segítségével próbálhatunk ki –, ha pedig annyira belebújnánk a középkori katonák bőrébe, hogy a páncélöltözetben suhintanánk meg a kardot, akkor az élményért két fabatkát kell fizetnünk. Az Apródképzőben zajló bikali hétpróba díja két fabatka, itt hősiességünket és ügyességünket bizonyíthatjuk.

A falu és az óváros mestereinek műhelyeiben, így például a kosárfonó, a fazekas, a gyertyaöntő, a fafaragó, az ékszerkészítő, a bőrműves vagy éppen a mézeskalács-sütő otthonában számos kézműves foglalkozáson vehetünk részt, a Mesterségek házában pedig egyebek mellett megfesthetjük saját ólomkatonánkat, kipróbálhatjuk a könyvkötészetet, a díszdobozkészítést vagy éppen az ötvösmívességet. Az általunk készített termékeket természetesen haza is vihetjük, hogy azok vagy ajándékul, vagy szép emlékül szolgáljanak bikali élményeinkkel kapcsolatban. A kézműves foglalkozások egy részéért szintén fabatkával fizethetünk.

Képek a fabatkáról